Gönderiler
Bir gönderi yapmak için Girişe Gidiniz veya Kayıt yapın.

Başvuru Kontrol Listesi

Başvuru sürecünde yazarlar başvurularının aşağıdaki listedeki tüm maddelere uyduğunu kontrol etmelidirler, bu rehbere uymayan başvurular yazarlara geri döndürülecektir.
  • Metin, Yazar Rehberinde belirtilen stil ve bibliyografik gereksinimlere uygundur.
  • Makaleyi gönderi sırasında çalışmada yer alan tüm yazarların isimleri, ünvanları, görev yerleri, ORCID ID bilgisi ve sorumlu yazarın iletişim bilgilerini eksiksiz olarak girmeyi taahhüt ediyorum. Bu bilgileri ayrı bir dosya olarak da makalenin sisteme kaydı sırasında yükleyeceğimi beyan ediyorum. * Gerekçe: Tüm yazarların ORCID ID bilgisinin makalede yayınlanması TR Dizin tarafından zorunlu kılınmıştır.
  • Telif sözleşmesinin yazarlar tarafından ıslak imza ile imzalanarak makalenin sisteme kaydı sırasında yükleyeceğimi taahhüt ediyorum.
  • TR Dizin Kuralları gereğince etik kurul izni gerektiren çalışmalar için 2020 yılından itibaren, Etik Komisyon raporu veya eşdeğeri olan resmi bir yazının yazarlar tarafından gönderilmesi zorunlu kılınmıştır. Çalışmam için etik sözleşmesinin gerekli olması durumunda, bunu hazırlayarak makalenin sisteme kaydı sırasında yükleyeceğimi taahhüt ediyorum.
  • Hakemlere körleştirilmiş olarak gönderime hazır şekilde, yazarlara ait herhangi bir bilginin yer almadığı ayrı bir tam metin dosyası hazırlanmıştır.
  • Tam metin dosyasına yazının bölümlerinin yanısıra hem Türkçe hem İngilizce başlık, hem Türkçe hem İngilizce özet ile anahtar kelimler eklenmiştir.

Yazar Rehberi

Yazarlar İçin Talimatlar

Yazarlar, makalelerini Word formatında çevrimiçi olarak ve Toros Üniversitesi Gıda, Beslenme ve Gastronomi Dergisine kapak mektubu/Ön yazı ile göndermeye içtenlikle davetlidir. Dergide; özellikle gıda bilimi, gıda teknolojisi, gıda kimyası, gıda mikrobiyolojisi, gıda kalite kontrol, beslenme bilimleri, diyetetik, eski zamanlardan günümüze yeme-içme kültürü, gastronomide yeni trendler, gastronomi turizmi alanlarındaki konuları ele alan bilimsel araştırmalara özel önem verilmektedir. Yayınlanmak üzere gönderilen tüm yazılar baş editör, yayın kurulu ve hakemler tarafından değerlendirilir. Dergide Türkçe ve İngilizce akademik araştırma, derleme makaleleri, teknik notlar ile kitap incelemeleri yayınlanmaktadır. Tüm makaleler hakemler tarafından kritik incelemelere tabi tutulur. Yazarlar, makale göndererek, çalışmanın orijinal olduğunu ve diğer dergiler tarafından aynı anda değerlendirilmediğini onaylamalıdır.

Dergiye gönderilen yazıların aşağıda belirtilen yazım kurallarına uygun olarak hazırlanması önemlidir. Bu kurallar dikkate alınmadan hazırlanan yazılar için editör incelemesi yapıldıktan sonra değerlendirme süreci başlatılmayacaktır.

  1. Yazarlar tarafından sisteme yüklenen makale dosyası yazarlar hakkında herhangi bir bilgi içermemelidir. Yazarlar adlarını, unvanlarını, ayrıntılı kurum bilgilerini, e-posta adreslerini ve ORCID'lerini ayrı bir dosyada hazırlayarak, makale dosyası dışında ikinci bir dosya olarak sisteme yüklemelidir. YAZAR BİLGİ FORMU'nu indirmek için tıklayınız.
  2. Makale dosyalarının sisteme yüklenmesi sırasında tüm yazarlar tarafından imzalanmış TELİF HAKKI FORMU da eklenmelidir. Bu 3 dosyadan herhangi birinin eksik olduğu ve uygun şekilde hazırlanmadığı çalışmalar için inceleme süreci başlatılmayacaktır.
  3. Yazı dili Türkçe veya İngilizce olabilir.
  4. Yazılar, Makale Şablon Dosyasına uygun olarak iki sütun halinde hazırlanmalıdır.
  5. Metin, standart Microsoft Office Word formatı kullanılarak yazılmalıdır. Sayfanın tüm kenar boşlukları 2,5 cm olmalıdır.
  6. Gönderilen herhangi bir makalenin toplam uzunluğu 25 (A4) sayfayı geçmemelidir.
  7. Altbilgi, üstbilgi veya sayfa numarası gerekmemektedir.
  8. Yazar isimlerini içermeyen yazıda; Başlık, Özet, Özet altında Anahtar Kelimeler, giriş, ana metin, sonuç, kaynaklar ve ekler yer almalıdır.
  9. Makalenin başlığı, özetin üzerinde ortalanarak, sadece ilk kelimenin ilk harfleri ve özel isimler büyük olacak şekilde yazılmalıdır. Başlık Times New Roman yazı tipi ile kalın, 12 punto yazılmalıdır.
  10. Makalenin başında, konuyu kısa ve öz biçimde ifade eden ve en fazla 250 kelimeden oluşan Türkçe ve İngilizce özet (Abstract) bulunmalıdır.
  11. Özetin altında bir satır boşluk bırakılarak, en az 3, en çok 5 sözcükten oluşan anahtar kelimeler verilmelidir. Özet metni Times New Roman yazı karakteri ile 9 punto, 1 satır aralığıyla yazılmalıdır. Özet metinleri sağ ve soldan 1cm içten iki yana yaslı olarak yazılmalıdır.
  12. Giriş, ana metin ve sonuç Times New Roman yazı karakteri ile 11 punto, 1.15 satır aralığıyla yazılmalıdır.
  13. Makale metninde paragraf başı yapılmamalı, paragraf araları 1 satır (6ink)boşluk bırakılarak belirginleştirilmelidir (Ofis'te Paragraf-Girinti ve Aralıklar-Aralık-Önce-0, Sonra-6 nk).
  14. Metin içinde birkaç cümleyi geçen alıntılar, sağdan ve soldan 1 cm. içte yazılmalıdır.
  15. Tüm tablo, şekil ve grafiklere başlık (sola dayalı bold) ve sıra numarası verilmelidir. Tablo ve şekillerin başlıkları tablo veya şekillerin üzerinde, tablo veya şekillere ait referanslar ise altlarında yer almalıdır. Tabloda yer alan bütün bilgiler 9 punto1 satır aralığıylayazılmalıdır
  16. Dipnotlar (açıklamaları ile birlikte) metin içinde, ayrı bir sayfada "Notlar" başlığı altında numara sırasına göre, Times New Roman, 9 punto büyüklüğünde ve metnin arkasına yerleştirilmelidir.
  17. Makalelerde yararlanılan eserler tam olarak, metnin sonunda yer alacak KAYNAKÇA bölümünde belirtilmelidir.
  18. Metnin sonunda KAYNAKÇA başlığı altında, atıfta bulunulan kaynaklar soyadına göre sıralanmalıdır. Kaynakça için asılı paragraf biçimi uygulanmalıdır (Ofis'te Paragraf-Girinti ve Aralıklar-Girinti-Özel-Asılı Paragraf). Kaynakçada yalnızca yazıda gönderme yapılan kaynaklara yer verilmeli ve yazar soyadına göre alfabetik sıra izlemelidir. Atıflar HARWARD REFERANS TEKNİĞİ'ne göre yapılmalıdır.

Kitap:

SOYAD, Adının İlk Harfi. (Yayın Yılı). Kitabın Adı. Yayın Yeri: Yayınevi, Baskı, ISBN.

Editoryal Kitaplar:

SOYAD, Adının İlk Harfi. (Yayın Yılı). Bölümün Adı Kitabın Adına . Ed(ler): Adın İlk Harfi. Soyadı ve Adının İlk Harfi. Soyadı. Bölümün Sayfa Numaraları, Yayın Yeri: Yayınevi, Baskı, ISBN. 

Çeviri Kitapları:

SOYAD, Adının İlk Harfi. (Yayın Yılı). Kitabın Adı . Çeviren(ler): Adının İlk Harfi. Soyadı ve Adının İlk Harfi. Soyadı. Yayın Yeri: Yayınevi, Baskı, ISBN.

Dergiler:

SOYAD, Adının İlk Harfi. (Yayın Yılı). Makalenin Adı. Derginin Adı. Cilt(Sayı), Sayfa Numaraları.

Konferanslar:

SOYAD, Adının İlk Harfi. (Yayın Yılı). Raporun Adı. Konferansın Adı. Tarih ve Konferans Yeri, Yayın Yeri: Basım, Sayfa Numaraları

Tez :

SOYAD, Adının İlk Harfi. (Yayın Yılı). Tez Adı . Yüksek Lisans/Doktora, Enstitü Adı

Kurum/Kuruluş Yayınları, Raporları

KURUM ADI. (Yayın Yılı). Raporun Adı . Ed(ler) (varsa): Adın İlk Harfi. Soyadı. Yayın Numarası, Yayın Yeri: Yayınevi, Baskı, ISBN (varsa).

Yazarı bilinmeyen gazete ve dergi makaleleri

GAZETE/DERGİ ADI (Yayın Yılı). Makalenin Başlığı . Yayın Tarihi, Web Adresi (varsa) Erişim Tarihi (varsa).

İnternet sayfaları:

SOYAD, Adının İlk Harfi. (Yıl). Başlık [çevrimiçi], (Baskı). Yayın Yeri. Web adresi: URL [Erişim Tarihi: ].

Makaleler

Section default policy

Gizlilik Beyanı

Bu dergi sitesindeki isimler ve elektronik posta adresleri bu derginin belirtilen amaçları doğrultusunda kullanılacaktır. Diğer amaçlar veya başka bir bölüm için kullanılmaycaktır.