Gönderiler
Bir gönderi yapmak için Girişe Gidiniz veya Kayıt yapın.

Başvuru Kontrol Listesi

Başvuru sürecünde yazarlar başvurularının aşağıdaki listedeki tüm maddelere uyduğunu kontrol etmelidirler, bu rehbere uymayan başvurular yazarlara geri döndürülecektir.
  • Makalenizin orijinal olduğunu ve daha önce başka bir yerde yayımlanmadığını veya yayımlanmak üzere değerlendirilmediğini teyit edilmeli
  • Metin, Yazar Rehberinde belirtilen stil ve bibliyografik gereksinimlere uygundur.
  • Telif sözleşmesinin yazarlar tarafından ıslak imza ile imzalanarak makalenin sisteme kaydı sırasında yükleyeceğimi taahhüt ediyorum.
  • İnsan ve/veya hayvan unsuru içeren araştırmalar için ilgili etik kurul onayını alınmalı ve makalenizin "Gereç ve Yöntem" bölümünde ‘Araştırmanın Etik Yönü’ başlığı altında kurul adı, tarih ve sayı bilgisiyle birlikte belirtilmelidir. Araştırma katılımcılarından "Bilgilendirilmiş Onam" alınmalı ve bu bilgi makalede belirtilmelidir.
  • iThenticate intihal tespit programıyla benzerlik oranını kontrol edilmeli ve raporu sisteme yüklenmelidir. Benzerlik oranının %20'nin altında olması gerekmektedir.
  • Makaleyi gönderi sırasında çalışmada yer alan tüm yazarların isimleri, ünvanları, görev yerleri, ORCID ID bilgisi ve sorumlu yazarın iletişim bilgilerini eksiksiz olarak girmeyi taahhüt ediyorum. Bu bilgileri ayrı bir dosya olarak da makalenin sisteme kaydı sırasında yükleyeceğimi beyan ediyorum.
  • Hakemlere körleştirilmiş olarak gönderime hazır şekilde, yazarlara ait herhangi bir bilginin yer almadığı ayrı bir tam metin dosyası hazırlanmıştır.
  • Tam metin dosyasına yazının bölümlerinin yanısıra hem Türkçe hem İngilizce başlık, hem Türkçe hem İngilizce özet ile anahtar kelimler eklenmiştir.

Yazar Rehberi

Yazarlar İçin Talimatlar

Yazarlar, makalelerini Word formatında çevrimiçi olarak ve Toros Üniversitesi Gıda, Beslenme ve Gastronomi Dergisine kapak mektubu/Ön yazı ile göndermeye içtenlikle davetlidir. Dergide; özellikle gıda bilimi, gıda sektörü, gıda kimyası, gıda mikrobiyolojisi, gıda kalite kontrol, gıda bilimleri, diyetetik, eski zamanlardan rota yeme-içme kültürü, gastronomide yeni trendler, gastronomi turizmi alanlarındaki konular ele alan bilimsel araştırmalara özel önem verilmektedir. Yayınlanmak üzere gönderilen tüm yazılar baş editörü, yayın kurulu ve hakemler tarafından. Dergide Türkçe ve İngilizce akademik araştırma, derleme makaleleri, teknik notlar ile kitap incelemeleri yayınlanmaktadır. Tüm makaleler hakemler tarafından kritik incelemelere tabi tutulur. Yazarlar, makale göndererek, ürünün orijinal olduğunu ve diğer dergiler tarafından aynı anda değerlendirilmediğini onaylamalıdır.

Dergiye gönderilen yazıların aşağıda belirtilen yazım kurallarına uygun olarak hazırlanması önemlidir. Bu kurallara dikkat edilmeden alındıktan sonra yazılanlar için editör incelemesi yapıldıktan sonra değerlendirme süreci başlatılmayacaktır.

  1. Yazarlar tarafından yüklenen makale dosyası, yazarlar hakkında herhangi bir bilgi içermemelidir. Yazarların reklamlarını, unvanlarını, ayrıntılı kurumlarını toplayarak, e-posta adreslerini ve ORCID'lerini ayrı ayrı bir dosyada hazırlayarak, makale dosyası dışında YAZAR BİLGİ FORMU olarak sistem yazılımı gerektirir.  
  2. Makale sistemleri sistemleri yüklenirken tüm yazarlar tarafından imzalanmış TELIF HAKKI DEVİR FORMU'nun da eklenmesi gerekmektedir.

  3. Çeşitliliğin iThenticate intihal tespit programı ile kontrol edilmesi ve verim analizlerinin yapılması gerekmektedir. Benzerlik %20'nin altında olmalıdır.

  4. İnsan ve/veya hayvan hücreleri içeren üremeler için ilgili etik kurul ve makalenizin "Gereç ve Yöntemler" bölümünde "Araştırmanın Etik Yönü" başkanlığında kurul adı, tarih ve sayı bilgileri belirtilmelidir.

  5. Araştırma birimlerinden “Bilgilendirilmiş Onam”ın içeriği ve içeriğinin güncelliğinin kontrol edilmesi gerekmektedir.

  6. Sayfanın tüm kenar şekilleri 2,5 cm olmalıdır.

  7. Gönderilen herhangi bir makalenin toplam uzunluğu 25 (A4) olmalıdır.

  8. Altbilgi, üstbilgi veya sayfa numarası gerekmemektedir.

  9. Yazar adlarının yer almadığı yazıda; Başlık, Özet, Özetin altında Anahtar Sözcükler, Özet, Anahtar Kelimeler, Genişletilmiş özet, Giriş, Gereç ve Yöntem, Bulgular, Tartışma, Sonuç, Yazar Katkısı, Çıkar Çatışması, varsa Fon Bilgisi ve Teşekkür, Kaynaklar bölümleri yer almalıdır.

  10. Makalenin başlığı, özet halinde ortalanarak, sadece ilk olarak ilk harflerle ve özel isimlerle büyük olacak şekilde yazılmalıdır. Başlık Times New Roman yazı tipi ile kalın, 12 punto yazılmalıdır.

  11. Makalenin başında, konunun kısa ve öz biçimde ifade edilmesi ve en fazla 250 kelimeden oluşan Türkçe ve İngilizce özetler bulunmalıdır.

  12. Özet altında bir satır halinde bırakılarak, en az 3, en çok 5 sözcükten oluşan anahtar kelimeler verilir. Özet metni Times New Roman yazı karakteri ile 9 punto, 1 satır aralığıyla yazılmalıdır. Özet metinleri sağ ve soldan 1cm içten iki yana yaslı olarak yazılmalıdır.

  13. Giriş, Gereç ve Yöntem, Bulgular, Tartışma ve Sonuç bölümleri Times New Roman yazı tipinde, 11 punto ve 1,15 satır aralığıyla yazılmalıdır.

  14. Makale metninde paragraf başı  yapılmalı , paragraf araları  1 satır (6ink) halinde bırakılarak belirginleştirilmelidir ( Ofis'te Paragraf-Girinti ve Aralıklar-Aralık-Önce-0, Sonra-6 nk ).

  15. Metin içinde birkaç cümleyi geçen alıntılar, sağdan ve soldan  1 cm.  içte yazılmalıdır.

  16. Tüm tablo, şekil ve satırlara başlık (sola dayalı kalın) ve sıra numarası verildi. Tablo ve tablo tabloları tablo veya sayfaları üzerinde, tablo veya sunulanlara ait referanslar ise altlarında yer almalıdır. Tabloda yer alan bütün bilgiler  9 punto1 satır aralığıyla yazılmalıdır.

  17. Dipnotlar (açıklamaları ile birlikte) metin içinde, ayrı bir sayfada "Notlar" başlığı altında numara sırasına göre, Times New Roman, 9 puntoluk ve ayrı ayrı yerleştirilmelidir.

  18. Makalelerde yararlanılan eserler tam olarak, metnin sonunda yer alacak KAYNAKÇA bölümünde belirtilmelidir.

  19. Metnin sonunda KAYNAKÇA liderlik altında, mevcut sıra olan kaynak soyadına göre yapılmalı. Kaynakça için paragraf biçimini oluşturur (Ofis'te Paragraf-Girinti ve Aralıklar-Girinti-Özel-Asılı Paragraf). Kaynakçada yalnızca yazıya gönderme yapılan kaynaklara yer verilmeli ve yazar soyadına göre alfabetik olarak sıralanmalıdır. Atıflar HARWARD REFERANS TEKNİĞİ'ne göre yapılmalıdır.

Kitap:

SOYAD, Adının İlk Harfi. (Yayın Yılı).  Kitabın Adı.  Yayın Yeri: Yayınevi, Baskı, ISBN.

Editöryal Kitaplar:

SOYAD, Adının İlk Harfi. (Yayın Yılı). Bölümün Adı  Kitabın  Adına  . Ed(ler): Adın İlk Harfi. Soyadı ve Adının İlk Harfi. Soyadı. Bölümün Sayfa Numaraları, Yayın Yeri: Yayınevi, Baskı, ISBN. 

Çeviri Kitapları:

SOYAD, Adının İlk Harfi. (Yayın Yılı). Kitabın Adı . Çeviren(ler): Adının İlk Harfi. Soyadı ve Adının İlk Harfi. Soyadı. Yayın Yeri: Yayınevi, Baskı, ISBN.

Dergiler:

SOYAD, Adının İlk Harfi. (Yayın Yılı). Makalenin Adı.  Derginin Adı.  Cilt(Sayı), Sayfa Numaraları.

Konferanslar:

SOYAD, Adının İlk Harfi. (Yayın Yılı). Raporun Adı.  Konferansın Adı.  Tarih ve Konferans Yeri, Yayın Yeri: Basım, Sayfa Numaraları

Tez :

SOYAD, Adının İlk Harfi. (Yayın Yılı).  Tez Adı  . Yüksek Lisans/Doktora, Enstitü Adı

Kurum/Kuruluş Yayınları, Raporları

KURUM ADI. (Yayın Yılı).  Raporun Adı  . Ed(ler)(varsa): Adın İlk Harfi. Soyadı. Yayın Numarası, Yayın Yeri: Yayınevi, Baskı, ISBN (varsa).

Yazarı bilinmeyen gazete ve dergi makaleleri

GAZETE/DERGİ ADI (Yayın Yılı).  Makalenin Başlığı  . Yayın Tarihi, Web Adresi (varsa) Erişim Tarihi (varsa).

İnternet sayfaları:

SOYAD, Adının İlk Harfi. (Yıl). Başlık [çevrimiçi], (Baski). Yayın Yeri. Web adresi: URL [Erişim Tarihi: ].

Makaleler

Section default policy

Gizlilik Beyanı

Bu dergi sitesindeki isimler ve elektronik posta adresleri bu derginin belirtilen amaçları doğrultusunda kullanılacaktır. Diğer amaçlar veya başka bir bölüm için kullanılmaycaktır.