Yazar Rehberi
Yazarlar İçin Talimatlar
Yazarlar, makalelerini Word formatında çevrimiçi olarak ve Toros Üniversitesi Gıda, Beslenme ve Gastronomi Dergisine kapak mektubu/Ön yazı ile göndermeye içtenlikle davetlidir. Dergide; özellikle gıda bilimi, gıda sektörü, gıda kimyası, gıda mikrobiyolojisi, gıda kalite kontrol, gıda bilimleri, diyetetik, eski zamanlardan rota yeme-içme kültürü, gastronomide yeni trendler, gastronomi turizmi alanlarındaki konular ele alan bilimsel araştırmalara özel önem verilmektedir. Yayınlanmak üzere gönderilen tüm yazılar baş editörü, yayın kurulu ve hakemler tarafından. Dergide Türkçe ve İngilizce akademik araştırma, derleme makaleleri, teknik notlar ile kitap incelemeleri yayınlanmaktadır. Tüm makaleler hakemler tarafından kritik incelemelere tabi tutulur. Yazarlar, makale göndererek, ürünün orijinal olduğunu ve diğer dergiler tarafından aynı anda değerlendirilmediğini onaylamalıdır.
Dergiye gönderilen yazıların aşağıda belirtilen yazım kurallarına uygun olarak hazırlanması önemlidir. Bu kurallara dikkat edilmeden alındıktan sonra yazılanlar için editör incelemesi yapıldıktan sonra değerlendirme süreci başlatılmayacaktır.
- Yazarlar tarafından yüklenen makale dosyası, yazarlar hakkında herhangi bir bilgi içermemelidir. Yazarların reklamlarını, unvanlarını, ayrıntılı kurumlarını toplayarak, e-posta adreslerini ve ORCID'lerini ayrı ayrı bir dosyada hazırlayarak, makale dosyası dışında YAZAR BİLGİ FORMU olarak sistem yazılımı gerektirir.
-
Makale sistemleri sistemleri yüklenirken tüm yazarlar tarafından imzalanmış TELIF HAKKI DEVİR FORMU'nun da eklenmesi gerekmektedir.
-
Çeşitliliğin iThenticate intihal tespit programı ile kontrol edilmesi ve verim analizlerinin yapılması gerekmektedir. Benzerlik %20'nin altında olmalıdır.
-
İnsan ve/veya hayvan hücreleri içeren üremeler için ilgili etik kurul ve makalenizin "Gereç ve Yöntemler" bölümünde "Araştırmanın Etik Yönü" başkanlığında kurul adı, tarih ve sayı bilgileri belirtilmelidir.
-
Araştırma birimlerinden “Bilgilendirilmiş Onam”ın içeriği ve içeriğinin güncelliğinin kontrol edilmesi gerekmektedir.
-
Sayfanın tüm kenar şekilleri 2,5 cm olmalıdır.
-
Gönderilen herhangi bir makalenin toplam uzunluğu 25 (A4) olmalıdır.
-
Altbilgi, üstbilgi veya sayfa numarası gerekmemektedir.
-
Yazar adlarının yer almadığı yazıda; Başlık, Özet, Özetin altında Anahtar Sözcükler, Özet, Anahtar Kelimeler, Genişletilmiş özet, Giriş, Gereç ve Yöntem, Bulgular, Tartışma, Sonuç, Yazar Katkısı, Çıkar Çatışması, varsa Fon Bilgisi ve Teşekkür, Kaynaklar bölümleri yer almalıdır.
-
Makalenin başlığı, özet halinde ortalanarak, sadece ilk olarak ilk harflerle ve özel isimlerle büyük olacak şekilde yazılmalıdır. Başlık Times New Roman yazı tipi ile kalın, 12 punto yazılmalıdır.
-
Makalenin başında, konunun kısa ve öz biçimde ifade edilmesi ve en fazla 250 kelimeden oluşan Türkçe ve İngilizce özetler bulunmalıdır.
-
Özet altında bir satır halinde bırakılarak, en az 3, en çok 5 sözcükten oluşan anahtar kelimeler verilir. Özet metni Times New Roman yazı karakteri ile 9 punto, 1 satır aralığıyla yazılmalıdır. Özet metinleri sağ ve soldan 1cm içten iki yana yaslı olarak yazılmalıdır.
-
Giriş, Gereç ve Yöntem, Bulgular, Tartışma ve Sonuç bölümleri Times New Roman yazı tipinde, 11 punto ve 1,15 satır aralığıyla yazılmalıdır.
-
Makale metninde paragraf başı yapılmalı , paragraf araları 1 satır (6ink) halinde bırakılarak belirginleştirilmelidir ( Ofis'te Paragraf-Girinti ve Aralıklar-Aralık-Önce-0, Sonra-6 nk ).
-
Metin içinde birkaç cümleyi geçen alıntılar, sağdan ve soldan 1 cm. içte yazılmalıdır.
-
Tüm tablo, şekil ve satırlara başlık (sola dayalı kalın) ve sıra numarası verildi. Tablo ve tablo tabloları tablo veya sayfaları üzerinde, tablo veya sunulanlara ait referanslar ise altlarında yer almalıdır. Tabloda yer alan bütün bilgiler 9 punto , 1 satır aralığıyla yazılmalıdır.
-
Dipnotlar (açıklamaları ile birlikte) metin içinde, ayrı bir sayfada "Notlar" başlığı altında numara sırasına göre, Times New Roman, 9 puntoluk ve ayrı ayrı yerleştirilmelidir.
-
Makalelerde yararlanılan eserler tam olarak, metnin sonunda yer alacak KAYNAKÇA bölümünde belirtilmelidir.
-
Metnin sonunda KAYNAKÇA liderlik altında, mevcut sıra olan kaynak soyadına göre yapılmalı. Kaynakça için paragraf biçimini oluşturur (Ofis'te Paragraf-Girinti ve Aralıklar-Girinti-Özel-Asılı Paragraf). Kaynakçada yalnızca yazıya gönderme yapılan kaynaklara yer verilmeli ve yazar soyadına göre alfabetik olarak sıralanmalıdır. Atıflar HARWARD REFERANS TEKNİĞİ'ne göre yapılmalıdır.
Kitap:
SOYAD, Adının İlk Harfi. (Yayın Yılı). Kitabın Adı. Yayın Yeri: Yayınevi, Baskı, ISBN.
Editöryal Kitaplar:
SOYAD, Adının İlk Harfi. (Yayın Yılı). Bölümün Adı . Kitabın Adına . Ed(ler): Adın İlk Harfi. Soyadı ve Adının İlk Harfi. Soyadı. Bölümün Sayfa Numaraları, Yayın Yeri: Yayınevi, Baskı, ISBN.
Çeviri Kitapları:
SOYAD, Adının İlk Harfi. (Yayın Yılı). Kitabın Adı . Çeviren(ler): Adının İlk Harfi. Soyadı ve Adının İlk Harfi. Soyadı. Yayın Yeri: Yayınevi, Baskı, ISBN.
Dergiler:
SOYAD, Adının İlk Harfi. (Yayın Yılı). Makalenin Adı. Derginin Adı. Cilt(Sayı), Sayfa Numaraları.
Konferanslar:
SOYAD, Adının İlk Harfi. (Yayın Yılı). Raporun Adı. Konferansın Adı. Tarih ve Konferans Yeri, Yayın Yeri: Basım, Sayfa Numaraları
Tez :
SOYAD, Adının İlk Harfi. (Yayın Yılı). Tez Adı . Yüksek Lisans/Doktora, Enstitü Adı
Kurum/Kuruluş Yayınları, Raporları
KURUM ADI. (Yayın Yılı). Raporun Adı . Ed(ler)(varsa): Adın İlk Harfi. Soyadı. Yayın Numarası, Yayın Yeri: Yayınevi, Baskı, ISBN (varsa).
Yazarı bilinmeyen gazete ve dergi makaleleri
GAZETE/DERGİ ADI (Yayın Yılı). Makalenin Başlığı . Yayın Tarihi, Web Adresi (varsa) Erişim Tarihi (varsa).
İnternet sayfaları:
SOYAD, Adının İlk Harfi. (Yıl). Başlık [çevrimiçi], (Baski). Yayın Yeri. Web adresi: URL [Erişim Tarihi: ].
Telif Hakkı Düzenlemesi
Telif hakkı
Yazarların telif haklarının feragatlerini kabul ederek, hakem süreci sonrasında yayına kabul edilen köleler sınırı Toros Üniversitesi Gıda, Beslenme ve Gastronomi Dergisi'ne devretmek zorundaydı. Toros Üniversitesi Gıda, Beslenme ve Gastronomi Dergisi, makalenin yayımlanması konusunda yetkili mercidir. Bununla birlikte yazarların aşağıdaki hakları saklıdır:
- Çalışmayı satmamak parçası ile çoğaltma hakkı,
- Yazarın değişikliklerinde (kitap, kitap bölümü vs.) derginin kaynakçada belirtilmesi özellikleriyle, genel olarak ya da bir bölümün kullanma hakkı.
- Çalışma künyesini belirtme şartıyla şahsi web sitelerinde kullanma hakkı.
Yayınlanan tüm sözleşmelerin telif hakkı Toros Üniversitesi Gıda, Beslenme ve Gastronomi Dergisi'ne aittir. Telif hakkı ödemesi yapılmaz.
Bu dergideki isimler ve eposta adresleri sadece derginin belirtilen amaçları doğrultusunda kullanılacaktır; farklı bir amaç için veya diğer kullanıcıların kullanımı açılmayacaktır.