Yazar Rehberi
Yazarlar İçin Talimatlar
Yazarlar, makalelerini Word formatında çevrimiçi olarak ve Toros Üniversitesi Gıda, Beslenme ve Gastronomi Dergisine kapak mektubu/Ön yazı ile göndermeye içtenlikle davetlidir. Dergide; özellikle gıda bilimi, gıda teknolojisi, gıda kimyası, gıda mikrobiyolojisi, gıda kalite kontrol, beslenme bilimleri, diyetetik, eski zamanlardan günümüze yeme-içme kültürü, gastronomide yeni trendler, gastronomi turizmi alanlarındaki konuları ele alan bilimsel araştırmalara özel önem verilmektedir. Yayınlanmak üzere gönderilen tüm yazılar baş editör, yayın kurulu ve hakemler tarafından değerlendirilir. Dergide Türkçe ve İngilizce akademik araştırma, derleme makaleleri, teknik notlar ile kitap incelemeleri yayınlanmaktadır. Tüm makaleler hakemler tarafından kritik incelemelere tabi tutulur. Yazarlar, makale göndererek, çalışmanın orijinal olduğunu ve diğer dergiler tarafından aynı anda değerlendirilmediğini onaylamalıdır.
Dergiye gönderilen yazıların aşağıda belirtilen yazım kurallarına uygun olarak hazırlanması önemlidir. Bu kurallar dikkate alınmadan hazırlanan yazılar için editör incelemesi yapıldıktan sonra değerlendirme süreci başlatılmayacaktır.
- Yazarlar tarafından sisteme yüklenen makale dosyası yazarlar hakkında herhangi bir bilgi içermemelidir. Yazarlar adlarını, unvanlarını, ayrıntılı kurum bilgilerini, e-posta adreslerini ve ORCID'lerini ayrı bir dosyada hazırlayarak, makale dosyası dışında ikinci bir dosya olarak sisteme yüklemelidir. YAZAR BİLGİ FORMU'nu indirmek için tıklayınız.
- Makale dosyalarının sisteme yüklenmesi sırasında tüm yazarlar tarafından imzalanmış TELİF HAKKI FORMU da eklenmelidir. Bu 3 dosyadan herhangi birinin eksik olduğu ve uygun şekilde hazırlanmadığı çalışmalar için inceleme süreci başlatılmayacaktır.
- Yazı dili Türkçe veya İngilizce olabilir.
- Yazılar, Makale Şablon Dosyasına uygun olarak iki sütun halinde hazırlanmalıdır.
- Metin, standart Microsoft Office Word formatı kullanılarak yazılmalıdır. Sayfanın tüm kenar boşlukları 2,5 cm olmalıdır.
- Gönderilen herhangi bir makalenin toplam uzunluğu 25 (A4) sayfayı geçmemelidir.
- Altbilgi, üstbilgi veya sayfa numarası gerekmemektedir.
- Yazar isimlerini içermeyen yazıda; Başlık, Özet, Özet altında Anahtar Kelimeler, giriş, ana metin, sonuç, kaynaklar ve ekler yer almalıdır.
- Makalenin başlığı, özetin üzerinde ortalanarak, sadece ilk kelimenin ilk harfleri ve özel isimler büyük olacak şekilde yazılmalıdır. Başlık Times New Roman yazı tipi ile kalın, 12 punto yazılmalıdır.
- Makalenin başında, konuyu kısa ve öz biçimde ifade eden ve en fazla 250 kelimeden oluşan Türkçe ve İngilizce özet (Abstract) bulunmalıdır.
- Özetin altında bir satır boşluk bırakılarak, en az 3, en çok 5 sözcükten oluşan anahtar kelimeler verilmelidir. Özet metni Times New Roman yazı karakteri ile 9 punto, 1 satır aralığıyla yazılmalıdır. Özet metinleri sağ ve soldan 1cm içten iki yana yaslı olarak yazılmalıdır.
- Giriş, ana metin ve sonuç Times New Roman yazı karakteri ile 11 punto, 1.15 satır aralığıyla yazılmalıdır.
- Makale metninde paragraf başı yapılmamalı, paragraf araları 1 satır (6ink)boşluk bırakılarak belirginleştirilmelidir (Ofis'te Paragraf-Girinti ve Aralıklar-Aralık-Önce-0, Sonra-6 nk).
- Metin içinde birkaç cümleyi geçen alıntılar, sağdan ve soldan 1 cm. içte yazılmalıdır.
- Tüm tablo, şekil ve grafiklere başlık (sola dayalı bold) ve sıra numarası verilmelidir. Tablo ve şekillerin başlıkları tablo veya şekillerin üzerinde, tablo veya şekillere ait referanslar ise altlarında yer almalıdır. Tabloda yer alan bütün bilgiler 9 punto, 1 satır aralığıylayazılmalıdır
- Dipnotlar (açıklamaları ile birlikte) metin içinde, ayrı bir sayfada "Notlar" başlığı altında numara sırasına göre, Times New Roman, 9 punto büyüklüğünde ve metnin arkasına yerleştirilmelidir.
- Makalelerde yararlanılan eserler tam olarak, metnin sonunda yer alacak KAYNAKÇA bölümünde belirtilmelidir.
- Metnin sonunda KAYNAKÇA başlığı altında, atıfta bulunulan kaynaklar soyadına göre sıralanmalıdır. Kaynakça için asılı paragraf biçimi uygulanmalıdır (Ofis'te Paragraf-Girinti ve Aralıklar-Girinti-Özel-Asılı Paragraf). Kaynakçada yalnızca yazıda gönderme yapılan kaynaklara yer verilmeli ve yazar soyadına göre alfabetik sıra izlemelidir. Atıflar HARWARD REFERANS TEKNİĞİ'ne göre yapılmalıdır.
Kitap:
SOYAD, Adının İlk Harfi. (Yayın Yılı). Kitabın Adı. Yayın Yeri: Yayınevi, Baskı, ISBN.
Editoryal Kitaplar:
SOYAD, Adının İlk Harfi. (Yayın Yılı). Bölümün Adı . Kitabın Adına . Ed(ler): Adın İlk Harfi. Soyadı ve Adının İlk Harfi. Soyadı. Bölümün Sayfa Numaraları, Yayın Yeri: Yayınevi, Baskı, ISBN.
Çeviri Kitapları:
SOYAD, Adının İlk Harfi. (Yayın Yılı). Kitabın Adı . Çeviren(ler): Adının İlk Harfi. Soyadı ve Adının İlk Harfi. Soyadı. Yayın Yeri: Yayınevi, Baskı, ISBN.
Dergiler:
SOYAD, Adının İlk Harfi. (Yayın Yılı). Makalenin Adı. Derginin Adı. Cilt(Sayı), Sayfa Numaraları.
Konferanslar:
SOYAD, Adının İlk Harfi. (Yayın Yılı). Raporun Adı. Konferansın Adı. Tarih ve Konferans Yeri, Yayın Yeri: Basım, Sayfa Numaraları
Tez :
SOYAD, Adının İlk Harfi. (Yayın Yılı). Tez Adı . Yüksek Lisans/Doktora, Enstitü Adı
Kurum/Kuruluş Yayınları, Raporları
KURUM ADI. (Yayın Yılı). Raporun Adı . Ed(ler) (varsa): Adın İlk Harfi. Soyadı. Yayın Numarası, Yayın Yeri: Yayınevi, Baskı, ISBN (varsa).
Yazarı bilinmeyen gazete ve dergi makaleleri
GAZETE/DERGİ ADI (Yayın Yılı). Makalenin Başlığı . Yayın Tarihi, Web Adresi (varsa) Erişim Tarihi (varsa).
İnternet sayfaları:
SOYAD, Adının İlk Harfi. (Yıl). Başlık [çevrimiçi], (Baskı). Yayın Yeri. Web adresi: URL [Erişim Tarihi: ].
Telif Hakkı Düzenlemesi
Telif Hakkı
Yazarlar çalışmalarının telif hakkından feragat etmeyi kabul ederek, hakem süreci sonrası yayına kabul edilen çalışmaların hakkını Toros Üniversitesi Gıda, Beslenme ve Gastronomi Dergisi'ne devretmek zorundadır. Toros Üniversitesi Gıda, Beslenme ve Gastronomi Dergisi, makalenin yayımlanması konusunda yetkili mercidir. Bununla birlikte yazarların aşağıdaki hakları saklıdır:
- Çalışmayı satmamak koşulu ile çoğaltma hakkı,
- Yazarın gelecekteki çalışmalarında (kitap, kitap bölümü vs.) derginin kaynakçada belirtilmesi şartıyla, çalışmanın tümü ya da bir bölümünü kullanma hakkı.
- Çalışma künyesini belirtmek şartıyla şahsi web sitelerinde kullanma hakkı.
Yayınlanan tüm çalışmaların telif hakkı Toros Üniversitesi Gıda, Beslenme ve Gastronomi Dergisi 'ne aittir. Telif hakkı ödemesi yapılmaz.
Bu dergi sitesindeki isimler ve eposta adresleri sadece bu derginin belirtilen amaçları doğrultusunda kullanılacaktır; farklı herhangi bir amaç için veya diğer kişilerin kullanımına açılmayacaktır.