“Toros Üniversitesi Gıda, Beslenme ve Gastronomi Dergisi” (E-ISSN: 2979-9511) gıda, beslenme ve diyetetik ile gastronomi alanında ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel niteliklere sahip çalışmaları yayımlayarak bu alanlardaki bilimlerin bilgi birikimine katkı sunmayı amaçlamaktadır. Dergimiz gıda, beslenme ve diyetetik ve gastronomi bilimleri alanlarındaki bilimsel çalışmalara yer veren açık erişimli, ücretsiz, uluslararası hakemli e-dergidir.
2022 yılında yayın hayatına başlayan “Toros Üniversitesi Gıda, Beslenme ve Gastronomi Dergisi” Haziran ve Aralık ayı olmak üzere yılda iki sayı olarak yayımlanan orijinal araştırma makaleleri, derleme makaleleri, teknik notlar ile kitap incelemelerini kabul eden uluslararası çift-körleme hakemlik süreci yürüten akademik bir dergidir. Yayınlanmak üzere gönderilen tüm yazılar editör veya bölüm editörleri, yayın kurulu ve hakemler tarafından değerlendirilir. Derginin yayın dili İngilizcedir. Türkçe yazılara da yer verilmektedir.
Amaç ve Kapsam
“Toros Üniversitesi Gıda, Beslenme ve Gastronomi Dergisi” disiplinli ve disiplinler-arası akademik çalışmalara yer veren bir dergidir. Dergide; özellikle gastronomi turizmi, eski zamanlardan günümüze yeme-içme kültürü, gastronomide yeni trendler, gıda bilimi, gıda teknolojisi, gıda mikrobiyolojisi, gıda mühendisliği, gıda kalite kontrol, beslenme bilimleri ve diyetetik alanlarındaki konuları ele alan bilimsel araştırmalara özel önem verilmektedir.
Dergiye gönderilen akademik çalışmaların alanında bir boşluğu dolduran özgün nitelikte, daha önce herhangi bir yerde yayımlanmamış (ulusal/uluslararası konferanslarda sunulmuş olan tebliğler, bu durumu belirtmesi halinde ve makalenin geliştirilmesi şartıyla kabul edilebilir) ya da yayımlanmak üzere kabul edilmemiş olması gerekir.
Makale Değerlendirme Politikası
Dergiye yayın kurallarına uygun olarak gönderilen makaleler, daha sonraki aşamada intihal denetiminden geçirilir. Toros Üniversitesi Gıda, Beslenme ve Gastronomi Dergisinde intihal denetimi iThenticate veya Turnitin (makalelerde kullanılmamalı, görüş, kitap bölümü vs. yer veriliyorsa o durumda kullanılması uygundur) paket programı aracılığıyla gerçekleştirilir ve intihal denetiminde, benzerlik oranının %20’nin üstüne çıkmaması gerekmektedir.
Makale Düzeltme Politikası
Bir makalenin çevrimiçi, yayınlanmış versiyonu, nihai ve tam versiyon olarak kabul edilir. Bu sürümü düzeltmek mümkün olsa da, politikamız (diğer yayıncılarda olduğu gibi) çok nadir durumlar dışında bunu yapmamaktır.
Düzeltilebilecek yazım hataları yazar isimleri, bağlantıları (afiliasyonları), makale başlıkları, özetler ve anahtar kelimelerdir. Bu gibi durumlarda, çevrimiçi ve basılı sürümler arasındaki farkın bir kaydının olması için bir erratum (basım/yazım hatası) veya düzeltme de gerekli olacaktır.
Örneğin bilimsel doğrulukla ilgili ciddi bir hata varsa veya yazarın veya derginin itibarı etkilenecekse, makalede bir düzeltme yayınlanabilir. Katkıyı maddi bir şekilde etkilemeyen veya okuyucunun katkıyı anlamasını önemli ölçüde bozan (yazım hatası veya dilbilgisi hatası gibi) düzeltmeler yayınlanamaz. Düzeltme gerekmesi durumunda [email protected] adresine bir e-posta gönderebilirsiniz.
Yazım/Basım Hatalarının Düzeltilmesi
Makalenin yayın sürecinde önemli bir hata bulunursa bir düzeltme yazısı kullanılacaktır. Düzeltme yazısı gerektiren hatalar yayın kaydını, makalenin bilimsel bütünlüğünü, yazarların veya derginin itibarını etkileyen bir hata ve atlama hatalarını içermektedir.
Bir hatanın önemli olduğu durumlar dışında yazım hataları için düzeltme yayınlanmaz. Şekil veya tablolardaki önemli hatalar düzeltme yazısı olarak yayınlanır. Şekil veya tablo ancak editör gerekli gördüğü takdirde yeniden yayınlanır.
Düzeltme
Düzeltme, makalenin yazarları tarafından yapılan önemli bir hatanın bildirimidir. Tüm yazarlar, yayınlanmak üzere gönderilen bir düzeltmeyi imzalamalıdır.
Ortak yazarların aynı fikirde olmadığı durumlarda, editörler bağımsız hakemlerden tavsiye alacak ve yayınlanan versiyonun metninde muhalif yazar(lar)ın belirterek uygun değişikliği uygulayacaktır.
Ek materyaller
Ek, bir makaleye hakemli bir bilgi eklenmesi bildirimidir (Örneğin bir okuyucunun açıklama talebine verilen yanıttır). Ekler orijinal yayınla çelişmemelidir. Yazar yanlışlıkla önemli bilgileri atlarsa, bilgiler hakem incelemesinden sonra ek olarak yayınlanabilir.
Ekler, nadiren ve yalnızca editörlerin yayınlanan katkının önemli bir bölümünü anlaşılması için çok önemli olduğuna karar verdiğinde yayınlanır.
Şikayet Politikası
Şikayetler, iyileştirme için bir fırsat sağladığından memnuniyetle karşılanmaktadır. Şikayetlere verilen yanıtlar hızlı, yardımcı ve yapıcı olmalıdır. Şikayetler cilt numarası, yayın numarası, makale kimliği, makale başlığı ve sayfa numarası ile gönderilmelidir. Şikayetler için [email protected] adresine bir e-posta gönderebilirsiniz.
Bu dergi aşağıdaki şikayetleri kabul etmektedir:
Yazarlık şikayetleri
İntihal şikayetleri
Çoklu, yinelenen ve eşzamanlı yayınlar veya eşzamanlı gönderimler
Araştırma hataları ve aldatma iddiaları
Araştırma standartları ihlalleri
Açıklanmayan çıkar çatışmaları
Hakem yanlılığı veya rekabetçi/zararlı eylemleri
Arşivleme politikası (LOCKSS)
Bu dergi, katılımcı kütüphaneler arasında dağıtılmış bir arşivleme sistemi oluşturmak için LOCKSS ve CLOCKSS sistemini kullanmaktadır. Bu sistem kütüphanelerin koruma ve restorasyon amacıyla derginin kalıcı arşivlerini oluşturmalarını sağlamaktadır. CLOCKSS Arşivi ve Global LOCKSS Ağı'ndaki tüm içerik, açık yayıncı izniyle korunmakta, yazılı sözleşme veya çevrimiçi izin bildirimleri yoluyla güvence altına alınmaktadır.
Açık Erişim Politikası
Bu dergi görünürlüğü artırmayı ve açık erişimli bilimsel makalelerin kullanımını kolaylaştırmayı amaçlamaktadır. Okuyucular ve kurumları, herhangi bir telif, personel bilgisi veya oturum açma işlemi talep edilmeden çevrimiçi erişim için desteklenmektedir. Dergimizin açık erişim politikası gereği, tüm okuyucuların makalelerimizi ücretsiz olarak okumasına, indirmesine, kopyalamasına, dağıtmasına, yazdırmasına, link vermesine ve aramasına izin verilmektedir.