Kahve sunumlarına sanatsal bir yaklaşım
PDF

Anahtar Kelimeler

Kahve
barista
kahve sanatı
köpük
desen

Nasıl Atıf Yapılır

Tıngır, M. (2023). Kahve sunumlarına sanatsal bir yaklaşım. Toros Üniversitesi Gıda, Beslenme Ve Gastronomi Dergisi, 2(1), 93–104. https://doi.org/10.58625/jfng-2094

Özet

Kahve, dünya genelinde yaygın olarak içilen bir içecek türüdür. Kahve, türüne veya kültüre bağlı olarak farklı pişirme yöntemi ve sunumuna göre değişiklik göstermektedir. Bu değişiklikler ile birlikte günümüzde kahve üzerine, servis yapılırken farklı desenler yapılarak kahve sanatı ortaya çıkmıştır. Kahve sanatı, sütün buharda pişirilerek köpük haline gelmesi ile yapılan kahvenin üzerine istenilen desenin yapılmasıdır. Köpüğün üstte kalması ile sürahi, kürdan ve çay kaşığı gibi aletlerle istenilen şekil verilebilmektedir. Şekil verirken kişinin sanatı, hayal gücü ve yaratıcılığı birleşerek ortaya farklı desenler ortaya çıkmaktadır. Kahve sanatında serbest dökme tekniği, dağlama tekniği, gökkuşağı tekniği, 3 boyutlu teknik ve işleme tekniği gibi farklı yöntem ve teknikler bulunmaktadır. Bu teknikler ile bir fincan kahve üzerine kalp, çiçek ya da bir kuğu deseni yapılabildiği gibi ünlü ressamların tabloları da resmedilebilmektedir. Kahve sanatı ile görsel etkisi olan sanatsal çalışmalar ortaya çıkmaktadır. Araştırma kapsamında kahvenin tanımına, tarihine, kahve sanatı yöntemlerine ve internetten erişilen kahve desenlerinin örneklerine yer verilmiştir. Araştırmada literatür taraması yapılarak derleme çalışma modeli kullanılmıştır. Kahve ve sanat kavramlarının birleşimi ile güzel sanatlar alanında kaynak olması amaçlanmıştır. Ayrıca kahve sanatı üzerine çalışmak isteyen kişilere bir fikir oluşturacağı düşünülmektedir.

https://doi.org/10.58625/jfng-2094
PDF

Referanslar

D technology. (2023, 14 Ocak). Coffee art printer. https://www.3dtechnology.co.za/products/coffee-art-printer

Ayöz, S. (2018). Coffee is the new wine: an ethnographic study of third wave coffee in Ankara. (Tez No. 531707) [Yüksek lisans tezi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi]. YÖK Tez Merkezi.

Bahar, M., Özer, D.E. ve Yüzbaşıoğlu, N. (2019). Gastronomide yeni bir eğilim: barista (kahve bar görevlisi) ve baristalık. IV. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi. 22-28.

Coffee magazine. (2023, 12 Ocak). Is coffee art? https://www.coffeemagazine.co.za/blog/1/5464/is-coffee-art

Design. (2023, 15 Ocak). Lee Kang Bin cream art. https://www.designboom.com/art/lee-kang-bin-creamart-latte-art-south-korea-barista-07-05-2017/

Gaascht, F., Dicato, M.& Diederich, M. (2015). Coffee provides a natural multitarget pharmacopeia against the hallmarks of cancer. Genes & Nutrition. 10(6). 51.

Girginol, C. R. (2016). Kahve topraktan fincana. Cinius.

Godoy, M. (2023, 15 Ocak). Masterpiece ın a mug: Japanese latte art will perk you up. Kqed. https://www.kqed.org/bayareabites/60756/masterpiece-in-a-mug-japanese-latte-art-will-perk-you-up

Greuner, T. (2023, 13 Ocak). 7 best cafés for latte art in Tokyo. Timeout. https://www.timeout.com/tokyo/restaurants/best-latte-art-cafes-in-tokyo

Hämäläınen, M. (2018). Better coffee? The intertwining of ethics and quality in the third-wave coffee subculture. [Yüksek Lisans Tezi, Helsinki Üniversitesi]. YÖK Tez Merkezi.

Hidayat, R. ve Indrawan, E.T. (2021). Analysis of latte art’s attraction to purchase interest in coffee shop Bogor city. Bogor Hospitality Journal. 5(2).

İnce, E. (2018). Türkiye’ de popüler kültürle değişen kahve kültürü. (Tez No. 514121) [Yüksek Lisans Tezi, Üsküdar Üniversitesi]. YÖK Tez Merkezi.

Kavlak, E., & Akova, S. (2022). Y ve Z kuşağının kahve kültürünün popüler kültür bağlamında değerlendirilmesi. Namık Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Dergisi, 4(2), 1-33.

Khoo, V. (2023, 14 Ocak). The most creative latte art seen at the l'artiste art bar throwdown. Thirst mag. https://thirstmag.com/drinks/The-most-creative-latte-art-seen-at-the-Monin-LArtiste-Art-Bar-Throwdown

Korkmaz, M., & Başaran, G. (2021). Covid-19 pandemi sürecinde kahve tüketim alışkanlıklarının evsel dönüşümü. Journal of Original Studies. 2(1), 43-56.

Lanfranchi, M., Giannetto, C., & Dimitrova, V. (2016). Evolutionary aspects of coffee consumers’ buying habits: results of a sample survey. Bulgarian Journal of Agricultural Science, 22(5), 705–712.

Margherita. (2023, 13 Ocak). Where to enjoy the best latte art in Japan. Guidable. https://guidable.co/seasons/autumn/where-to-enjoy-the-prettiest-latte-art-in-japan/

Mehmet Efendi. (2023, 22 Ocak). Kahvenin tarihsel yolculuğu. https://mehmetefendi.com/kahve-ve-tarihi/kahvenin-tarihsel-yolculugu

Miller, S. (2023, 14 Ocak). Latte Art: the fine art of coffee design. Coffee drift. https://coffeedrift.com/latte-art-the-fine-art-of-coffee-design/

Mocaco. (2023, 12 Ocak). Latte art nedir, nasıl yapılır? https://mocacocoffee.com/blogs/b/latte-art

Nst. (2023, 15 Ocak). The Scream on cream: Korean barista wows fans with latte art. https://www.nst.com.my/lifestyle/pulse/2017/07/254559/scream-cream-korean-barista-wows-fans-latte-art

Perfect Daily grind. (2023, 29 Mart). Understanding the history of latte art. https://perfectdailygrind.com/2022/01/understanding-the-history-of-latte-art/

Pr newswire. (2023, 14 Ocak). From phone to foam - steam cc launches the coffee ripples app putting consumers in control of "coffee art content" in a cup. https://www.prnewswire.com/news-releases/from-phone-to-foam---steam-cc-launches-the-coffee-ripples-app-putting-consumers-in-control-of-coffee-art-content-in-a-cup-300200121.html

Rennick, L. (2023, 15 Ocak). This South barista is taking latte art to new heights. Sbs. https://www.sbs.com.au/food/article/2018/01/19/south-korean-barista-taking-latte-art-new-heights

Schomer, C.S. (1996). Espresso Coffee: Professional techniques. Espresso Vivace Roasteria.

Şar, S. (2012). Kahvenin sağlık ve sosyal yaşantımızdaki yeri. Lokman Hekim Journal, 2(2), 35-44.

Tamang, D. (2017). Coffe art. Creative coffee designs fort he home barista. Octopus.

The coffee compass. (2023, 29 Mart). Why latte art is still important. https://www.thecoffeecompass.com/why-latte-art-is-still-important/

Wikipedia. (2023, 28 Mart). Barista. https://tr.wikipedia.org/wiki/Barista

Yemek. (2023, 13 Ocak). Posterini yaptırıp odanıza asmak isteyeceğiniz yeni trend: gökkuşağı latte art. https://yemek.com/gokkusagi-latte-art/

Yücebalkan, B., & Yurtsever, Y. (2018). Osmanlı’da kahve, kahvehane kültürü ve bir kurumsallaşma hikâyesi: Kurukahveci Mehmet Efendi. Turkish Studies History. 13(16), 293-308.

Creative Commons License

Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Telif Hakkı (c) 2023 Toros Üniversitesi Gıda, Beslenme ve Gastronomi Dergisi

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.