Yayın Politikası
Dergimiz gıda, beslenme ve diyetetik ve gastronomi bilimleri alanlarındaki bilimsel çalışmalara yer veren açık erişimli, ücretsiz, uluslararası hakemli e-dergidir.
Eser sahibi tarafından dergiye gönderilen yayınlar ön kontrol aşamasında dergi şablonuna uyumu, benzerlik oranı ve dergi konusu/kapsamına uygunluğu bakımından değerlendirilir. Editörler bu aşamada kabul ya da ret kararı alabilir; ayrıca eser sahibi yayınını bu aşamada geri çekebilir.
Ön kontrollerden geçen eser, yayın değerlendirme aşamasına alınmaktadır. Eser en az 2 hakem tarafından değerlendirmeye alınır. Hakem değerlendirmeleri sonucunda eser sahibinin 15 gün içerisinde gerekli düzeltmeleri yapması gerekmektedir ayrıca gerekçe göstermek koşuluyla yazar düzeltme yapmama hakkına da sahiptir.
Hakem tarafından verilen düzeltmeleri yapan ve olumlu geribildirim alan eser yayınlanma sürecine alınır. Editörler ve teknik editörler tarafından eser dil bilgisi ve yazım kuralları çerçevesinde yeniden incelenir ve yayım için mizanpaj işlemlerine alınır. Son aşamada eser sahibinden yayım için uygunluk onayı alınır ve yayıma gönderilir.
Eser sahibinin ilk başvurusu ile yayının kabul edilmesi ve yayınlanma süreci 6-12 ay arasında sürmektedir.
Telif Hakkı
Yazarlar çalışmalarının telif hakkından feragat etmeyi kabul ederek, hakem süreci sonrası yayına kabul edilen çalışmaların hakkını Toros Üniversitesi Gıda, Beslenme ve Gastronomi Dergisi'ne devretmek zorundadır. Toros Üniversitesi Gıda, Beslenme ve Gastronomi Dergisi, makalenin yayımlanması konusunda yetkili mercidir. Bununla birlikte yazarların aşağıdaki hakları saklıdır:
- Çalışmayı satmamak koşulu ile çoğaltma hakkı,
- Yazarın gelecekteki çalışmalarında (kitap, kitap bölümü vs.) derginin kaynakçada belirtilmesi şartıyla, çalışmanın tümü ya da bir bölümünü kullanma hakkı.
- Çalışma künyesini belirtmek şartıyla şahsi web sitelerinde kullanma hakkı.
Yayınlanan tüm çalışmaların telif hakkı Toros Üniversitesi Gıda, Beslenme ve Gastronomi Dergisi 'ne aittir. Telif hakkı ödemesi yapılmaz.
Bu dergi sitesindeki isimler ve eposta adresleri sadece bu derginin belirtilen amaçları doğrultusunda kullanılacaktır; farklı herhangi bir amaç için veya diğer kişilerin kullanımına açılmayacaktır.
Değerlendirmeye Kabul Edilmeyen Başvurular
Toros Üniversitesi Gıda, Beslenme ve Gastronomi Dergisi aşağıda belirtilen kısıtlar kapsamına giren çalışmalar yayınlanamaz:
-Yayınlanmak üzere Toros Üniversitesi Gıda, Beslenme ve Gastronomi Dergisi’ne gönderilen çalışmaların daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış ya da yayımlanmak üzere herhangi bir yayınevine gönderilmemiş olması ön şarttır.
-Özellikle birden fazla yazara sahip çalışmalarda, başvurunun değerlendirmeye alınabilmesi için, tüm müelliflerden başvurunun yayınlaması konusunda muvafakat talep edilebilecektir. İlgili izin belgeleri bulunmayan yazılar değerlendirmeye alınmayacaktır.
-Çalışmalarda kullanılan tüm görsellerin telifleri ile ilgili sorumluluk yazara aittir. Ancak yine de değerlendirmeye alınabilmesi için çalışma kapsamında yer alan görsellerin kaynak bilgileri açıkça ifade edilecek, gerekirse izin belgeleri dosyasına eklenecektir.
-Daha önce bir proje veya seminer olarak yapılan ortak çalışmalardan üretilen yayın başvuruları ile ilgili de tüm paydaşlardan gerekli izinleri almak başvuruyu yapan yazarın sorumluluğundadır.
Yazarların Dikkatine
Referanslarınızı gözden geçirmeniz ve dergimizin yazım kurallarına uygunluğunu kontrol etmeniz gerekmektedir. Dergimizin yazım kurallarına uygun olarak düzenlenmemiş makaleler değerlendirmeye alınmadan iade edilecektir.
Makalenizi dergimiz yazım kurallarına uygun olarak biçimlendirdikten emin olduktan sonra göndermenizi rica ederiz.
Alanında çok sıklıkla kullanılan ölçme araçlarına dayalı çalışmalar ve oldukça yoğun biçimde çalışılmış konularla ilgili araştırmalar, eğer yeni bir yönelim ortaya koymuyorsa, geri çevrilmektedir.
Araştırma türlerinin tamamında verilerin güncelliğine önem verilmektedir. Araştırma verilerinin toplanması üzerinden 3 yıl veya daha fazla süre geçmiş ise araştırmaların güncelliğini kaybettiği yönünde görüş bildirilmektedir.
Ön değerlendirme ve sonraki süreçlerde çalışma derginin yazım kurallarına uymuyorsa ve genel kriterleri karşılamıyorsa, çalışmanın yazarına gerekçeli ya da gerekçesiz biçimde, çalışmasının hakem değerlendirme sürecine alınamayacağı (ya da bulunduğu süreç ne olursa olsun) Yayın Kurulu kararı ile yazara bildirilir.